Någonting man alltid måste fundera över när man bearbetar information är att vara källkritisk. Det innebär egentligen att man inte ska lita på allting man läser helt blint. Det förekommer många gånger, särskilt de senare åren med framväxten av Internet, att informationen är felaktig. Det kan antingen bero på att någon medvetet vill sprida lögner eller helt enkelt att det har smugit in sig ett fel även om detta inte var meningen.
Allmän källkritik
– Vem har skrivit informationen och är författaren kunnig inom det område han skriver om?
– Vad är syftet med informationen? Vad har författaren för avsikt med sin text?
– Är texten objektiv eller kan man spåra kommersiella eller privata motiv?
– Går det att kontrollera de påståenden som författaren till texten gör? Hänvisar författaren till andra källor?
Källkritik på Internet
– Vad har sidan för adress? Ofta har mer seriösa sidor en adress om slutar på t ex .edu, .gov, .org, .com, .se. Givetvis kan vem som helst skaffa en sådan sida, men man kanske inte gör det helt utan vidare eftersom det kostar pengar.
– Vem har registrerat adressen? Om man anar misstanke mot en hemsida kan man kolla upp vem eller vilken organisation som har registrerat hemsidan genom att använda sig av sidan www.whois.com.
– Vem har länkat till sidan? Ett ännu bättre verktyg för att kolla upp vad det är för en sida kan vara att undersöka vilka andra sidor som har länkar eller hänvisningar till den sidan. Det gör man genom att skriva in link:http://www.(plus adressen du vill kolla upp) i en vanlig sökmotor.
– När är hemsidan uppdaterad? På Internet finns det inte bara mängder av sidor, utan även mängder av gamla inaktuella sidor. På seriösare sidor brukar det stå när sidan är uppdaterad. Hittar du en sida utan sådan information är det en tydlig varningssignal att man behöver dubbelkolla det som står på sidan.
– Är källan äkta? Verkar informationen besynnerlig, så kolla upp stavningen av adressen. Det finns många som tycker det är roligt att ta en känd hemsida, och tillverka en liknande ironisk eller felaktig. Då har man helt enkelt har tagit en adress som påminner om den kända sidan. Ett klassiskt exempel är vita husets hemsida whitehouse.gov. Det finns även några satirsidor som har adressen whitehouse.org och whitehouse.com.
– Är informationen rätt och rättvis? Man märker lätt om en text tar ställning i vissa frågor. En seriös text bör presentera objektiv information och inte bara presentera en enda åsikt. Om man känner sig nästan övertalad på något sätt, så bör man gå vidare till en annan sida, om det inte är just en vinklad text man är ute efter. En annan varningssignal är om det finns med reklam eller uppmaningar att beställa vissa produkter eller tjänster. Då kan texten ofta vara förknippad med reklamen och alltså inte helt objektiv.
Informationen är hämtad från samhallskunskap.se – gratis läromedel på nätet