2.10 Statschefen

Statschef kallas den person som är ”chef” över hela landet (staten). I vissa länder har statschefen mycket makt, i vissa länder har den ingen makt alls, utan är mer en symbol för landet.

President – Kallas den statschef som är vald av folket. I de länder där presidenten har stor makt väljs han/hon oftast av folket direkt. Om presidenten inte har så stor makt kan han/hon bli utsedd av politikerna. Ett land som har president kallas för republik.

Monark – Kallas den statschef som ärver sitt uppdrag. Monarken är antingen kung eller drottning. En monark kan i vissa länder, eftersom han/hon inte är vald, vara enväldig härskare i landet, dvs diktator. Ett land som har en monark kallas för monarki.

I Sverige är kung Carl XVI (16) Gustav vår statschef. I kapitlet om demokratins historia kan du läsa att kungen har haft en stor makt i Sverige, men att den efter hand har ändrats och förminskats. Kungen har numera ingen makt alls. Kungens uppgift är mest att vara en ”symbol” för landet och göra utlandsbesök och ta emot utländska statschefer. Man kan säga att hans jobb är att upprätthålla någon slags vänskapsband med andra länder.

Det finns partier i Sverige som vill att vi inte ska ha någon kung alls i Sverige. Än så länge vill en majoritet att vi ska behålla honom, men det kan ju komma att ändras i framtiden. Det vanligaste argumentet bland människor är att det bara kostar en massa pengar att ha en kung. Det dom inte tänker på är att avskaffandet av en monark också innebär införandet av en president som kanske är lika dyr i drift. Uppgifterna som kungen gör idag bör nämligen göras och om inte kungen gör dom så är det alltså någon annan som gör samma saker. Debatten bör i stället handla om statschefen ska vara en som har valts eller en som har ärvt sitt uppdrag.

Informationen är hämtad från samhallskunskap.se – gratis läromedel på nätet