6.5 Spara och låna

Om man vill ha en bra ekonomi gäller det att inte bara få pengarna att räcka månaden ut, utan även tänka långsiktigt. Det är bra att spara pengar när man kan för att kunna använda dem när man får lite större utgifter. Här är några exempel på hur man kan spara pengar:

Man kan givetvis spara dem själv i t ex madrassen, men det är ett dumt sätt. Pengar minskar nämligen hela tiden i värde. Du kan inte alls köpa lika mycket för tio kronor idag som för t ex 100 år sedan. När man sparar är det därför viktigt att pengarna ökar i värde hela tiden. Har man pengarna på en bank får man ränta. Det är vad banken betalar för att du ska ha pengarna hos dem. Olika banker ger olika mycket i ränta och det är därför klokt att jämföra innan man väljer bank. Man kan också välja att köpa fonder eller aktier. Då köper man helt enkelt små andelar i olika företag. Går företagen bra så får man en del av vinsten, men går företaget dåligt så kan man till och med förlora pengar.

När man bestämmer hur man vill satsa sina sparpengar måste man tänka efter hur snabbt man kan komma att behöva dem. Har man köpt aktier eller fonder kanske man inte vill ta ut pengarna när företaget går dåligt, utan man vill vänta tills det går bättre. Har man däremot pengar på en bank kan man ta ut dem när man vill utan att ha gått med förlust. Det kan därför vara bra att ha en del pengar på bank som man kan ta ut om det behövs, och en del i fonder eller aktier som man inte rör.

När man får större utgifter måste man ibland låna pengar av en bank, om man inte har sparade pengar så det räcker. Man bör undvika detta så långt som möjligt. Det är nämligen dyrt att låna. På samma sätt som du får ränta när du ger pengar till banken, måste du betala ränta när du får pengar av banken. Den räntan kan vara olika stor beroende på vilken bank du lånar av. Det är därför viktigt att du jämför räntan mellan olika banker. Räntans storlek kan också bero på hur troligt det är att du kan betala tillbaka lånet. Har du fast jobb och inga betalningsanmärkningar tidigare så får du antagligen en lägre ränta. Det kan till och med vara omöjligt att få ett lån över huvud taget om man inte har en ordnad ekonomi. Detta kollar bankerna upp noga.

Ett annat sätt att låna på är att skaffa kreditkort. Då köper man saker för pengar man egentligen inte har, och betalar för dem senare. Det är ganska lätt att köpa för mycket saker som man egentligen inte har råd med om man har ett kreditkort. Dessutom brukar räntan vara mycket högre än vanlig bankränta. Man bör egentligen aldrig skaffa ett kreditkort.

Informationen är hämtad från samhallskunskap.se – gratis läromedel på nätet