6.6 Konsumera

Det finns många lagar som hjälper dig som konsument att inte bli lurad när du köper någonting. De viktigaste lagarna är:

Konsumentköplagen – En lag som hjälper dig om en vara skulle vara t ex felaktig eller försenad. I konsumentköplagen står det också att alla varor har en reklamationsrätt på tre år. Detta gäller även om affärerna säger en kortare garantitid. Fel måste däremot rapporteras direkt man märker dem. Köparen måste också ge information om eventuella felaktigheter eller brister hos varan om de känner till den. Uppfyller inte säljaren dessa saker har du rätt att få en ny vara eller att häva köpet.

Konsumenttjänstlagen – Är lik konsumentköplagen, men den här gäller tjänster och arbeten som någon utför. Då gäller också samma krav på kvalitet och tidsåtgång. Du ska också få saklig information om vad som är lämpligast att göra och eventuella framtida arbeten mm. Denna lag gäller i tre år.

Lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler – Den här lagen gäller om du köper någonting utan att träffa säljaren, t ex telefon eller Internet. Då har du alltid två veckor på dig att ångra köpet. Varan ska emellertid vara i ”väsentligen oförändrat skick”. Frakten för detta ska du betala själv om det inte var säljaren som sökte upp dig t ex genom telefonförsäljning eller hemförsäljning. Då ska inte du betala någon returfrakt

Avtalslagen – Avtalslagen säger att avtal ska hållas. Har man kommit överens om någonting måste man genomföra det man har lovat. Även muntliga avtal är bindande även om detta är svårare att bevisa.

Marknadsföringslagen – Reklam måste vara sann och får inte vara vilseledande genom att bara ge delar av sanningen för att locka kunder. Kolla därför vad det kan stå med liten stil i reklamen du ser.

Produktsäkerhetslagen – Säljaren ska lämna information om en vara om den kan vara farlig och även hur man bäst undviker skador. Särskilt farliga varor kan förbjudas.

Det är inte ovanligt att du även kan få fler förmåner som kund även om de inte står i någon lagbok. Det är t ex öppet köp, bytesrätt mm. För att du ska kunna få igenom dina rättigheter krävs det att du sparar kvittot eller avtalet. Även när du köper någonting av en privatperson kan det vara bra att se till att få ett kvitto. På kvittot bör stå vara, pris, datum. Om du köper någonting begagnat kan det gärna stå med kvalitet och eventuella fel på varan.

Informationen är hämtad från samhallskunskap.se – gratis läromedel på nätet