När man flyttar hemifrån är det flera saker man bör tänka på. Först gäller det att över huvud taget hitta ett boende. I vissa delar av landet kan det vara väl så svårt.
Hyreslägenhet
Det vanligaste är att man skaffar en hyreslägenhet. Man hyr då lägenheten för en vissa summa varje månad direkt av ägaren eller hyresvärden. Där får man bo kvar så länge man själv önskar eller om kontraktet anger en viss tid. Vill man säga upp lägenheten gäller normalt tre månaders uppsägningstid. Det innebär att du måste betala hyran tre hela månader efter att du har sagt upp lägenheten. Detta är en trygghet för hyresvärden att hinna hitta en ny hyresgäst. Du kan också själv bli uppsagd eller vräkt av hyresvärden genom att missköta att betala hyran, vanvårda lägenheten, störa grannarna mm.
Hyresvärden har en skyldighet att renovera, reparera och underhålla lägenheten med rimliga mellanrum. Om du tycker att detta misköts kan du anmäla hyresvärden till hyresnämnden som faktiskt kan tvinga hyresvärden att göra dessa. Det är förresten till hyresnämnden som du gör alla klagomål mot hyresvärden. Du kan också med egna pengar t ex sätta upp nya tapeter mm. Du bör ändå kolla med hyresvärden om dina tapeter är godkända. Annars kan du få betala omtapetseringen för nästa hyresgäst också, om de inte gillar dina tapeter.
Andra hand
I vissa fall måste man hyra en lägenhet i andra hand. I många fall är det inte tillåtet att hyra ut en lägenhet i andra hand. Därför måste du kolla detta innan du skriver på något kontrakt, eftersom du snabbt och utan rättighet kan bli vräkt från lägenheten om hyresvärden får reda på detta. Du bör också ha med i kontraktet uppgifter som hyra, uppsägningstid, vem som ska betala telefonabonemang, elräkning mm. Gör alltid ett skrivet kontrakt med personen som har lägenheten i första hand, om du inte känner personen väl förstås.
Bostadsrätt
Ett alternativ till hyreslägenheten är att köpa en bostadsrätt. En bostadsrätt måste man både köpa och betala hyra för. Hyran går till bostadrättsföreningen. Föreningen har nämligen en massa utgifter. De ska betala ränta på lån, de ska betala för sophämtning, belysning till allmänna platser mm. När du köper en bostadsrätt är det oftast du själv som betalar för renovering och reparation av din lägenhet. Om du renoverar badrummet får du inte bara ett trevligare badrum, utan även mer pengar för lägenheten när du säljer den.
När du köper en bostadsrätt är det viktigt att du kollar standarden på lägenheten. Behövs det dyra reparationer som du måste betala. Nästan ännnu viktigare är att undersöka föreningens ekonomi. Har de stora skulder som ökar så kommer troligtvis hyran att stiga snart. Har de bra ekonomi finns det skäl att tro att hyran sjunker. Att köpa en bostadsrätt är nästan som att köpa ett hus. Du måste göra en noga genomtänkt bedömning innan du köper en bostadsrätt. Annars kan det bli en mycket dyr affär. På sikt är det ändå oftast en god affär eftersom värdet på lägenheten sannolikt ökar med tiden.
Försäkringar
En försäkring är att man betalar lite pengar varje månad till ett försäkringsbolag. De betalar sen för stora utgifter om någonting olyckligt händer. Om du drabbas av ett inbrott eller brand så betalar alltså försäkringsbolaget för att skaffa nya saker till dig igen. Händer det dig ingenting så betalar du till ingen nytta, men om någonting händer så kan det rädda dig från ekonomisk katastrof.
Eftersom det är så pass ovanligt att man behöver använda en försäkring så går försäkringsbolagen ofta med vinst. Nuförtiden är det vanligt att bli erbjuden en försäkring för mycket man köper. Dyra saker som man inte skulle ha råd att köpa igen, t ex bil, båt, hus mm är det nog bra att ha försäkrat, men billigare saker som tv, smycken mm går man med förlust i det långa loppet om man håller på och försäkrar.
Den viktigaste av alla försäkringar är hemförsäkringen. Hemförsäkringen täcker normalt om dessa saker händer:
– Inbrott och sakdegörelse
– Brand, vattenskada, nedsotning mm
– Skador på grund av elavbrott
– Skadestånd om du råkar skada någon annan eller någon annans föremål
– Rättskydd, t ex advokat- och rättegångskostnader
– Reseskydd om man blir sjuk utomlands eller bagaget försvinner.
Det är alltid viktigt när du tar en försäkring att du läser och jämför villkoren mellan olika försäkringsbolag. Det kan skilja mycket i både villkor och pris mellan olika. Det är inte alltid de billigaste som är bäst.
Informationen är hämtad från samhallskunskap.se – gratis läromedel på nätet